Hjortlund Kirke
Først lidt historie
Navnet Hjortlund kommer af et gammelt sagn, som fortæller, at hjortene gik og græssede i en lund, hvor kirken ligger i dag. Herefter gik hjortene ned til Kongeåen for at drikke vand.
Derved kom navnet Hjortlund.
Hjortlund kirke er bygget i den første del af 1200-tallet. Først byggede man koret og skibet, samt et klokkehus på kirkegården. Senere i 1700-tallet blev der opsat en tagrytter, hvor klokken var i. Sidst i 1700-tallet blev våbenhuset bygget, og sidst i 1913 blev det store tårn bygget på kirken. Heri hænger en meget gammel klokke, hvor der er indskrevet år 1275-1300. Klokken bliver nu kun brugt ved særlige lejligheder.
Det meste af inventaret stammer fra 1500 -1700 tallet. I årene fra 1975 – 1981 gennemgår kirken en omfattende restaurering. Ved denne lejlighed finder man flere kalkmalerier, som dog i dag er kalket til igen.
Den særprægede, tøndeformede granitdøbefond er fra kirkens begyndelse.
Altertavlen og prædikestolen er fra renæssancetiden omkring 1600-tallet og er skænket af lokale folk.
De særprægede lysekroner er fra 1923, og den jernbundne dør ind til kirken er formentlig fra 1300-tallet.
Kirken i dag
Som et af de få steder i landet, har vi stadig manuel ringning. Dette har vi for at beskytte den gamle klokke, som vi jo bruger ved særlige lejligheder.
Igennem de sidste år har vi fået lavet nye smedejernsporte og -døre til kirkegården, samt 2 flotte lysestager, som står i vores nyrestaurerede kapel. Alt dette er lavet af vores gamle smed i Hjortlund, Åge Andreasen. Har døde dog kort efter, at han havde lavet disse lysestager.
Der er ligeledes blevet lavet en anonym mindegravsplads, og så har vi lavet ny belysning på kirkegården og ude på parkeringspladsen.
Det seneste vi er begyndt at arbejde med, er at få vævet et tæppe, som skal ligge oppe omkring alteret.
Skrevet at Menighedsrådsformand ved Hjortlund Pia Skov