16. maj: Salmesang og varme hveder i Vilslev Kirke

- Ole Madsen

Store Bededagsaften torsdag d. 16. maj kl. 19.00 med Jens Simonsen, salmedigteren fra Varde

– Nogle præster mener, at vi har de salmer, vi skal have, og at vi ikke behøver flere, siger Jens Simonsen.

– Der er dog andre, som mener, at Grundtvig ikke lukkede døren til salmedigternes værksted for bestandigt. Den gruppe hører jeg til, siger han.

Jens Simonsen er tidligere provst i Skjern, men bor i dag i Varde. Her bruger han en stor del af sin fritid på at skrive salmer, og han er bl.a. repræsenteret i salmebogstillæggene ”Lysets utålmodighed”, ”100 salmer” og ”Salmer og sange i skole og kirke”.

De nye salmer er skrevet i et noget mere moderne sprog end man er vant til fra de gammelkendte salmer. I salmen ”Gå på lige flisegange” skriver Jens Simonsen både om ”travle bilers fart” og ”det blege neonlys”.

– Jeg kan godt lide at arbejde med sproget – især det poetiske sprog – og jeg har forsøgt at gøre teksterne nutidige for at vise, at budskaberne i de gamle tekster stadig er relevante i dag, siger Jens Simonsen.

Også melodierne er nye. Blandt andre har jazzpianist og organist Willy Egmose sat musik til en salme om Maria bebudelsesdag, der hedder ”Jorden skal danse”. En anden af de store danske jazzmusikere, Mads Vinding, har komponeret musikken til Allehelgenssalmen ”Nu står der blæst om cykelsti og gade”.

Tid: Torsdag den 16. maj kl. 19.00

Sted: Vilslev Kirke